Kolojen

06-05-2025 12:12
Kolojen

1. Hidrolize Kolajen Takviyesinin Cilt Yaşlanması Üzerine Etkileri: Sistematik Derleme ve Meta-Analiz (2021)

Bu çalışma, 19 randomize kontrollü çalışmayı inceleyerek, hidrolize kolajen takviyesinin cilt hidrasyonu, elastikiyeti ve kırışıklıklar üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir. Sonuçlar, 90 günlük kolajen takviyesinin cilt yaşlanmasını azaltmada etkili olduğunu göstermektedir .​PubMed

3. Kolajen Peptit Takviyesinin Cilt Fizyolojisi Üzerine Etkileri: Çift Kör, Plasebo Kontrollü Çalışma (2013)

Bu çalışma, 69 sağlıklı kadında 8 hafta boyunca günlük 2.5 g veya 5.0 g kolajen hidrolizat alımının cilt elastikiyeti üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir. Sonuçlar, her iki doz grubunda da plaseboya kıyasla cilt elastikiyetinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğunu göstermiştir .​PubMed

 

 

4. Kolajen Takviyesinin Cilt Sağlığı Üzerine Etkileri: Sistematik Derleme (2019)

Bu sistematik derleme, kolajen takviyesinin cilt sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendiren 11 randomize kontrollü çalışmayı incelemiştir. Çalışmaların çoğu, kolajen takviyesinin cilt elastikiyeti, hidrasyonu ve dermal kolajen yoğunluğunu artırdığını göstermektedir .​PubMed

 

Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review

Amaç: Bu sistematik derleme, kolajen takviyelerinin sağlıklı ve hasta bireylerde cilt sağlığı parametreleri üzerindeki etkilerine ilişkin literatürü, etki mekanizmalarına odaklanarak değerlendirmektedir.

 

Yöntemler: Veri tabanlarında yapılan taramanın ilk aşamasında 9057 öğe elde edildi. Mükerrer öğeler çıkarıldıktan sonra 6531 yayın kaldı. Başlık ve/veya özete göre daha ileri tarama 6500 öğenin çıkarılmasıyla sonuçlandı. Son olarak, kalan 31 maddenin tam metinleri uygunluk açısından değerlendirildi ve 10 yayın bu derlemeye dahil edildi.

 

Sonuçlar: Bu sistematik derlemelerden elde edilen kanıtlar, bozulmamış veya hidrolize kolajenin oral uygulamasının cilt sağlığının klinik belirtilerini iyileştirdiğini göstermiştir. Dahil edilen çalışmaların neredeyse tamamı kolajen takviyesinin faydalı etkilerini bildirmiştir ve çalışmalar arasında bu konuda herhangi bir tutarsızlık görülmemiştir.

 

Sonuçlar: Bu sistematik derlemede, müdahale için üç farklı etki mekanizması açıklığa kavuşturulmuştur. Kolajen peptitlerin fibroblastlar üzerindeki doğrudan etkileri, M2 benzeri makrofajlar ve oral toleransla ilişkili mekanizmalar, kolajen takviyesinin yararlı etkileri için olası mekanizmalardır.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32436266/

 

Bilim kollajen içecekleri ve takviyeleri hakkında ne diyor?

Cilt üzerindeki araştırmalar şunları içeriyor:

  • International Journal of Dermatology dergisinde yayımlanan ve toplam 1.125 katılımcıyı içeren 19 çalışmanın incelemesi ve analizi, kollajen takviyesi kullananların ciltlerinin sıkılığı, elastikiyeti ve nem içeriğinde iyileşme olduğunu, kırışıklıkların ise daha az belirgin hale geldiğini gösterdi. Bu umut verici görünse de, bu iyileşmelerin gerçekten kollajenden mi kaynaklandığı net değil. Çalışmaların çoğu, içinde sadece kollajen değil; vitaminler, mineraller, antioksidanlar, koenzim Q10, hyaluronik asit ve kondroitin sülfat gibi ek maddeler bulunan ticari ürünleri kullandı.
  • Bazı rastgele kontrollü çalışmalar (örnekler burada ve burada), prolylhidroksiprolin ve hidroksiprolilglysin adlı peptitleri yüksek miktarda içeren kollajen içeceklerinin cilt nemi, elastikiyeti, kırışıklıklar ve pürüzlülük üzerinde olumlu etkiler gösterebildiğini belirtti. Ancak ticari ürünlerin uzun vadeli fayda ve güvenliğini değerlendirmek için büyük ve kaliteli çalışmalara ihtiyaç var.

Saç ve tırnak içinse neredeyse hiç kanıt yok:

  • 2017 yılında yapılan küçük bir çalışmada (25 kişi), 24 hafta boyunca günde 2.5 gram kollajen takviyesi alan kişilerin kırılgan tırnaklarında düzelme ve uzama gözlemlendi. Ancak bu çalışmada plasebo (sahte takviye) alan bir kontrol grubu yoktu.
  • Saçla ilgili kollajen takviyesinin faydalarını inceleyen hiçbir insan çalışması yapılmamıştır. Şu anda, kollajen takviyeleri veya içeceklerinin saç büyümesi, parlaklık, hacim ya da kalınlığı artırabileceğine dair tıbbi bir kanıt yoktur.

https://www.health.harvard.edu/blog/considering-collagen-drinks-and-supplements-202304122911

 

Cilt Bakımında Kolajenin Rolü

Eğer bir anti-aging (yaşlanma karşıtı) cilt bakım ürünü arayışına girdiyseniz, kolajeni mutlaka duymuşsunuzdur. Birçok ürün, ciltteki kolajeni “yenileme” veya “kolajen üretimini artırma” iddiasında bulunur. Kolajen, cilt bakımında gerçekten de çok önemli bir rol oynasa da, bu pazarlama iddialarının bazıları yanıltıcı olabilir. Kırışıklıklar, ince çizgiler veya ciltte sarkma gibi endişeleri gidermek için en iyi ürün veya tedaviyi seçmenize yardımcı olmak amacıyla, bu makale kolajenin cilt bakımındaki rolünü tam olarak açıklayacaktır.

 

Kolajen: Cildin Yapısal Bileşeni

Kolajen, çeşitli bağ dokularında —cildin epidermisin altında yer alan orta tabakası olan dermis dahil— hücre dışı boşluğun ana yapısal proteinidir. Dermisin bağ dokusu, cilde güç ve esneklik sağlar. Bu yapı, kolajen ve elastin liflerinden oluşan bir hücre dışı matris tarafından desteklenir ve bu lifler, hyalüronan ve proteoglikanların içine gömülmüştür.

Aslında kolajen, insan vücudundaki en bol bulunan proteindir ve tüm vücut protein içeriğinin %25 ila %35'ini oluşturur. Bugüne kadar 29 farklı kolajen türü tanımlanmıştır, ancak vücutta bulunan kolajenin %90'ından fazlası tip 1 ila tip 5 arasındadır ve bunların arasında en yaygın olanı tip 1 kolajendir. Aşağıda, kolajen tip 1'den tip 5'e kadar olan türlerin bulunduğu doku ve organlar listelenmiştir:

  • Kolajen Tip I: Cilt, tendon, damarlar, bağ dokuları, organlar, kemik
  • Kolajen Tip II: Kıkırdak
  • Kolajen Tip III: Retiküler lifler
  • Kolajen Tip IV: Hücre bazal membranının temelini oluşturur
  • Kolajen Tip V: Tip I içeren dokularda bulunur

Bu beş kolajen türü arasında tip I kolajen en bol bulunanıdır. Bu mantıklıdır çünkü tip I kolajen, vücudun en büyük organı olan ciltte bulunur. Kolajen, cilde güç ve esneklik sağlamanın yanı sıra, ölü cilt hücrelerinin yerini almasına da yardımcı olur.

Kolajen üretimi yaşla birlikte yavaşlar
Yaşlanma, cildin üç katmanının da incelmesine neden olur: epidermis, dermis ve hipodermis. Cildin en üst katmanı olan epidermis, su geçirmez bir bariyer sağlar ve vücudu dış etkenlere karşı korur. Bu katman, bağ dokusu, kıl folikülleri, ter bezleri ve kolajen içeren dermisin üzerini kaplar. Dermisin altında ise adipoz (yağ) hücreleri ve bağ dokusundan oluşan bir subkutan doku katmanı olan hipodermis yer alır.

Bu katmanların incelmesi, kolajen miktarında azalmayla birlikte görülür. Olgunluktan sonra (yaklaşık 21 yaşından itibaren) kolajen üretimi her yıl yaklaşık %1 oranında azalır. Bu da ciltte sıkılık ve esneklik kaybına yol açar.

https://artofdermatology.com/role-collagen-skin-care/

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.